Skip to main content

💜 Is jouw kind een beelddenker of woorddenker…? 💜

Bij het horen van het woord ‘vlinder’ zien de meeste kinderen de letters van dit woord in hun hoofd, maar voor beelddenkers werkt dat anders. Bij het denken aan het woord ‘vlinder’ zien deze kinderen geen letters, maar een beeld van een 🦋.

Iedereen wordt geboren als beelddenker, maar zodra we naar school gaan worden we allemaal langzaam getraind in het woorddenken. De meeste kinderen integreren op de basisschool het woorddenken volledig, maar bij een kleinere groep blijft alles om beelden draaien. Deze groep kinderen loopt regelmatig vast bij het maken van opdrachten in de klas (of thuis) en bij het volgen van instructies van hun leerkracht. Stel je maar eens voor dat een leraar aan jouw beelddenker in 1 zin vraagt om hun jas op te hangen, hun drinkbeker in hun tas te stoppen en daarna het werkboek van spelling te pakken voor het maken van opgave 7.

De beelddenker moet eerst een plaatje maken van zijn jas op de kapstok, dan visualiseert hij dat hij zijn drinkbeker in zijn tas stopt en daarna….uuhhh, wat zei de meester ook alweer?

Beelddenkers lijken voor de buitenwereld vaak chaotisch, maar wat dan wordt vergeten is dat deze kinderen juist een extra stap moeten zetten in hun denkproces. Ze moeten namelijk de beelden waar ze in denken bij het horen van woorden nog omzetten in letters.

In veel gevallen duurt het een hele tijd voor je als ouder (of als leerkracht) erachter komt dat je kind een beelddenker is. In de meeste gevallen kan een kind ook niet in woorden uitleggen waarom iets langer duurt of waarom hij afgeleid is. Wat het nog eens extra lastig maakt, is dat beelddenkers zichzelf überhaupt lastiger kunnen uitten in woorden, omdat ze juist in beelden denken.

Tips voor thuis/op school:

🌸 je vraag op te delen en/of een paar keer rustig te herhalen

🌸 illustratie/beeld op te hangen als ze iets niet mogen vergeten

🌸 probeer je beelddenker een tekening te laten maken van zichzelf of van een situatie

🌸 een aantal emoticons ophangen op een centrale plek, zodat je beelddenker aan kan wijzen welke emoticon het beste zijn gemoedstoestand weergeeft

Liefs Irene 💜🦋

Leave a Reply